Bakgrund
År 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda som innehåller de 17 Globala målen för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.
Hållbar utveckling definieras av FN som utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.
Agenda 2030 ska minska fattigdom, orättvisor och ojämlikheter, samt lösa klimatkrisen under de kommande 15 åren. De är en fortsättning på de åtta millenniemålen som världen arbetat för sedan år 2000.
Skillnaden är att milleniemålen fokuserade på fattigdomsbekämpning i världens fattiga länder. Agenda 2030 tar det till en högre nivå och nu ska alla världens länder inkluderas i arbetet för en hållbar värld. För att uppnå målen krävs det att både regeringar, privat sektor, civilsamhälle och medborgare samarbetar.
När en kvinna får en egen inkomst får hon makt och kan då vara med och bestämma.
En kvinna med en egen inkomst kan påverka sina barns framtid – hon kan sätta sina döttrar i skolan och hon skyddar dem därmed från barnäktenskap och barnarbete. Kvinnans makt blir större när kvinnorna organiserar sig och gör sina röster hörda i grupp. På så sätt får vi ett bättre samhälle.
Stöd till fattiga och sexuellt utnyttjade kvinnor
Av världens fattigaste är runt 70 procent kvinnor, och kvinnor har betydligt sämre tillgång till ekonomiska resurser och möjlighet att äga och kontrollera mark än män. 603 miljoner kvinnor och flickor lever i länder där könsrelaterat våld är tillåtet. Diskriminering och våld mot kvinnor är ett stort globalt problem och ett hinder för utveckling, och för att öka jämställdheten måste sociala normer och kulturella värderingar förändras.
Burundi är ett av de allra fattigaste länderna i världen.
Mer än 70 procent av befolkningen lever på mindre än en dollar om dagen och bara hälften av kvinnorna kan läsa och skriva. JM Education har sedan ett antal år stött ett projekt som drivs av organisationen JM Education som har haft oväntat stor effekt på fler plan än väntat.
Projektet startade med att erbjuda startkapital så att kvinnor och unga tjejer kan börja med små business som att sälja frukt och grönsaker eller fisk samt att läsa, skriva och räkna.
Kvinnor och tjejer i åldrarna 13-60 som drivits på flykt från sina hem, på grund av väpnade konflikter
och tagit sig till staden.
De kommer framförallt från Burundi men också från DRK. Målgruppen tvingas försörja sig genom tiggeri och måste många gånger också försörja sina barn som också lever på gatan. Kvinnorna löper stor risk att bli sexuellt utnyttjande och det är därför vanligt att de blir gravida i unga åldrar. De lever i en utsatt situation utan trygghet och ekonomisk stabilitet.
Skulle fattigdomen ha ett ansikte skulle det vara en kvinnas. Över hela världen är situationen den samma; kvinnor lever med större risk att drabbas av fattigdom än män och därför är också en majoritet av dem som lever i extrem fattigdom kvinnor. Genom att ge kvinnor yrkesfärdigheter och utbildning i mänskliga rättigheter kan situationen ändras. I Burundi och RDK lever över 70 % på mindre än 1 dollar om dagen. Här inskränks särskilt kvinnors och barns rättigheter och risken att hamna i fördjupad fattigdom är stor.
Det första globala målet om att motarbeta fattigdom är också utgångspunkten för projektet. Fattigdom består inte enbart av ekonomiska perspektiv utan också sociala och fysiska.
Genom projektet bemöts såväl den ekonomiska fattigdomen som många sociala aspekter såsom trygghet, jämställdhet och makt. Därigenom går projektet i direkt linje med analysen kring målet gjorda av UNDP samt deras uppsatta delmål.
Projektet relaterar också till delmål 2, ingen hunger, i synnerhet delmål 2,1 med fokus på livsmedel för de fattigaste. Genom en ökad försörjningsmöjlighet kan dels kvinnorna men även deras barn få en ökad mattillgång.
Delmål 5, jämställdhet, är också relaterat till projektet. En av utgångspunkterna för projektet är att stärka särskilt utsatta kvinnor för att ge dem möjlighet att kräva sina mänskliga rättigheter, en grundförutsättning för att öka jämställdheten.
Fondation Jeanne Manduma / JM Education RDCONGO & BURUNDI